Zo zit ons tweede stedentripje van dit jaar er alweer op. 4 dagen, 3 nachten genieten in ‘zoals ze zeggen’ een van de mooiste steden van Europa: Praag. Een maand nadat we terug waren uit Parijs begon mijn gezeur alweer, “schat, met kerst heb ik twee week vrij en wil ik weer op vakantie”. Het enige wat hij zei was; “Je kiest maar wat, ik ga wel weer mee”. Enthousiasme tot het uiterste, NOT. Maar zo gezegd, zo gedaan. Zat dat hij was van mijn getwijfel heeft hij me eind november verplicht te boeken, anders ging hij niet meer mee. London? Nee, na de aanslag op Parijs zal dit een te goed doelwit  zijn (ja ik ben een schijtluis)….. Lissabon? Nee, daar moet het beter weer voor zijn. Laten we de kerst op gaan zoeken, en ja was Praag  daar niet heel geschikt voor? “Gewoon boeken Mexx, we zullen het beleven”. Alweer via  travelbird een heerlijk hotelletje met zwembad gevonden, net buiten het centrum inclusief vlucht voor een fijn prijsje.

Zo vertrok onze reis op dinsdagmorgen 15 december vanaf Schiphol naar Praag, welgeteld 1 uur en 10 minuten vliegen. Wonend in Amsterdam….. oftwel korter onderweg van huis naar hotel dan van huis naar mijn ouders huis. Lekker dichtbij! Rond een uurtje of twee kwamen we aan bij ons hotel. Alleen het ondergrondse van Praag  gezien en dus heel benieuwd naar wat deze stad ons ging brengen. Deze kouwkleum, had haar snowboots, winterjas, sjaal en handschoenen aan en met mijn reisboekje onder de arm gingen we naar het centrum. Metrohalte Muzeum en vanaf daar gewoon lekker wandelen. Zodra we uit de metro liepen kwam het kerst gevoel binnen. Lichtjes overal, een prachtige kerstboom en ook nog een kerstmarkt. Oh yes, ik hou nu al van deze stad!! Wandelend door de Václavske Námèsty kwamen we aan op het Wencleasplein. Nog meer kerstmarktjes, leuke kraampjes met allerlei spulletjes maar vooral veel, heel véél, lekker eten….. Worst, crepe, kaneelbroodjes, gefrituurde aardappeltjes en nog veel meer waarvan ik de naam niet meer weet, maar de geur nog steeds ruik. Gelukkig kon ik me inhouden en zijn we door een van de winkelstraten Praag verder gaan ontdekken. Uiteindelijk kwamen we aan bij een supergroot winkelcentrum; Palladium. Meer dan 200 winkels, tijd om te kijken en niet te kopen (we hadden alleen maar handbagage mee). Na een pauze van anderhalf uur bij de starbucks met een tall cappuccino en tall toffee nut (wat later dagelijkste kost werd), kon ik het toch niet laten om mijn kerstoutfit voor Soixante Neuf vast te scoren…. Jeff heeft vast nog wel wat ruimte over in de koffer, hoopte ik. Net achter Palladium hebben we bij een typisch Tsjech restaurantje een lekker stuk vlees gescoord. Want daar stond Praag tenslotte bekend om, vooral de varkensknie is een gerecht wat je moet scoren…. Een knie….? Nee dankje, en Jeff durfde zich er ook niet aan te wagen, maar daar kwam gedurende de week verandering in….. Later meer 😉 Na een wandeling die dag van 12 kilometer (handig zo’n samsung smartwatch met stappenteller) was het genoeg geweest op naar Hotel Panorama voor een diepe slaap.

Dag twee had ik alweer een hele wandeling uitgestippeld. De Praagse burcht, de toeristen trekker van praag. Vanaf metrostation Hradčanská begonnen we boven aan de berg. Langs de koninklijke tuin kwamen we aan bij het Sint Vitus kathedraal. Doorgelopen door de mooie straten met aan de beide zijden prachtige gebouwen; het oude koninklijke paleis en de Sint Joris basiliek. De Praagse burcht (Pražsky hrad) is een indrukwekkend complex met verschillende gebouwen en een geweldig uitzicht over de stad. Na wat mooie shots met de selfie stick was het tijd de trappen naar beneden te nemen en door de smalle straatjes van de Malá Strana de bijzondere loopbrug van Praag te betreden. De Karelsbrug bracht ons naar de overkant van het water. Naar de wijk Staré Město, de oude stad van Praag. Tijd voor again Starbucks aan het oude stadsplein van Praag (Staroměstská radnice). Pauze nemen is belangrijk, als je vriendin eist dat je gemiddeld 14 kilometer per dag loopt! Het plein was natuurlijk nog kerstiger dan ooit gezien. Een super kerstboom, groot en heel veel lichtjes. En natuurlijk weer al die lekker hapjes. Dik worden kan je hier zeker…… Na nog meer wandelen was het tijd om weer op zoek te gaan naar een lekker restaurant. Deze zijn goed te  vinden in Praag.  Niet duur (ongeveer €35,- met zijn twee) en zeker waar voor je geld. We hadden een lekker restaurantje gevonden: Můstek. De varkensknie durfden we nog niet aan, dus gewoon save voor chickenwings en varkensmedaillons. Buikje was weer vol, tijd voor ontspanning. Heerlijk zo’n zwembad en sauna in het hotel! Dag 2: 15 kilometer!!!

Na een goed ontbijt waren we alweer op de helft van onze stedentrip. Tijd voor een heuvelachtige dag. De Petřín heuvel was aan de beurt. Vanaf halte Malostranska door de smalle straatjes de heuvel op. Wat een mooi stukje Praag was dit, ik denk dat dit vaak wordt vergeten door toeristen maar het is zeker de moeite waard. Allerlei mooie gebouwen en schattige huisjes….. nog steeds niet snappend waarom ieder huis in Praag een ander kleurtje heeft stapten we goed door naar boven. Eenmaal beland bij het Strahovklooster hadden we een adembenemend uitzicht over de stad. We zijn door het park gelopen naar de uitkijktoren van de heuvel. Een verkleinde versie van de eifeltoren (5 keer kleiner). Door de paadjes van het park zijn we weer beneden uitgekomen. In drie zinnen lijkt het niets, maar dit was toch echt een wandeling van minstens 8 kilometer. Beneden aangekomen zijn we lekker opgewarmd in een van de zovele winkelcentra van Praag. Vanuit daar zijn we overgestoken naar de andere kant van de stad. Metrostation Anděl naar Kěizikova, waar de grote televisietoren van Praag staat. De toren deed me denken aan de Fernsehetur van Berlijn, dit bleek later waar. Geïnspireerd door de televisietoren van Berlijn is deze gebouwd in Praag. Maar voordat we de wandeling vanaf het metrostation gingen maken was het eerst tijd voor onze dagelijkse bak koffie bij de starbucks. Na veel te lang zitten en kletsen was het al donker. Door de donkere straatjes hebben we toch nog even gekeken naar de televisietoren, maar zijn we snel weer naar het centrum gegaan voor een hapje eten. Brasileiro werd ons aangeraden, maar reserving was waarschijnlijk nodig. Dit konden wij ons niet voorstellen dus toch maar gaan kijken, helaas VOL voor de rest van de avond. Dan maar het typisch Praagse restaurantje er naast: Kotleta. En JA onder het genot van een Whisky Sour durfde meneer het aan, de varkensknie……. Helemaal voldaan en volgegeten wil die voortaan denk ik niet meer anders. En oja, ook ik heb een hapje geproefd in één woord HEERLIJK! Dag 3: 16 kilometer….. Recordpoging!

De laatste dag hadden we weer een volle dag, pas in de avond vlogen we terug. Genoeg dagen om Praag goed te kunnen verkennen. We gingen nog even op pad om de wijk Nové Město te ondekken. De nieuwe stad van Praag, nou? Weinig te zien en niet veel interessants, het pakte ons niet en snel zijn we weer naar de het oude gedeelte van de stad gegaan. Nog 1x genieten van een lekker hapje op de kerstmarkt, het kerstsfeertje, wat selfies onder de kerstboom en natuurlijk ons kopje koffie. Al met al is vier dagen in Praag zeker genoeg. Het is een geweldige stad, zeker voor kerst aan. Er is veel te zien, cultuurliefhebbers vermaken zich prima, maar de shopliefhebbers onder ons vermaken zich ook zeker met alle grote shoppingmalls. Wij hebben genoten en raden jullie allemaal aan om volgend jaar rondom kerst lekker wat daagjes praag te doen.

Happy holidays!

xoxo Mexx & Jeff <3

PhotoGrid_1450481832370

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

About maxime

HÉ ik ben Maxime Whitley Tauran! De oudste zus. Meer van me weten? Hou de blog in de gaten en volg me op twitter/instagram